svenska
Lyssna
MENY
Georg Constantin, den tatuerade kaptenen

Tattoo

Berättelser i bläck från Medelhavet

I tusentals år har bläck på huden burit människors drömmar, berättelser och identiteter. "Tattoo" är en utställning som kartlägger tatueringens väg från antikens ritualer till dagens personliga konstverk.

Köp årskort

Se öppettider

 

 

Genom historien har tatueringars form, betydelse och syfte utvecklats. Medan vissa människor har valt att tatuera sig för beskydd, eller för att markera identitet, tro och övergångsriter, har andra påtvingats permanenta symboler som stigma eller bestraffning. 

Från de första beläggen på tatueringar på ismannen Ötzi, via kristna pilgrimer som tatuerade sig i Jerusalem, till tatuerade kvinnor i Nordafrika, Mellanöstern och på Balkan, utforskar utställningen tatueringens historia och olika betydelser i Medelhavsområdet.

Melissa.jpg

I Kroatien och Bosnien tatuerade var det vanligt att kvinnor tatuerade sig, men traditionen dog ut då de ansågs primitiva i kommunistiska Jugoslavien. Mélissa Pizović (född 1991), en tatuerare baserad i Paris, håller traditionen vid liv med en handtatueringsteknik utan elektriska maskiner.


Bilder (från vänster):
  • Porträtt från Kobane, Syrien, visar kurdiska ansiktstatueringar med symbolik kring skönhet och beskydd. Sedvänjan försvann på 1960-talet eftersom den ses som gammalmodig och religiöst tabu.
  • Statyetter från egyptiska samlingarna på Medelhavsmuseet. Bevarade kvinnokroppar från 2000 - 1600 f.v.t. bär tatueringar i form av prickar streck runt magen, låren och nedre delen av ryggen.

Följ med på en resa från heliga traditioner till moderna konstnärliga uttryck och se hur bläck förenar människor, bevarar kulturarv och förvandlar kroppar till levande konstverk. 

Utställningen Tattoo - Berättelser i bläck från Medelhavet öppnar 13 juni 2025.

Toppbild med tillstånd av Hagströmers medicinhistoriska bibliotek, Karolinska Institutet.