svenska
Lyssna
MENY

ULTRAS OF EGYPT

10 maj 2022, kl. 18:00 - 19:30

Hur kom det sig att de egyptiska ultrasgrupperna blev en viktig del av den arabiska vårens politiska protester? Vilka konsekvenser fick det för alla tiotusentals unga män som var engagerade i ultrasrörelsen? Filmvisning och samtal om Egyptens ultras uppgång och fall.

Var: Medelhavsmuseet
Pris: 100 kr
Plats på museet: Salongen
Foto från utställningen Ultra - fotboll och politik vid Medelhavet och text

Köp biljett här

När ultrasgrupper började bildas i Egypten från 2007 var de från början uttalat opolitiska. Men när landets unga krävde demokrati och frihet under den arabiska våren, deltog även ultras i kampen. De kom att bli en central del av den egyptiska revolutionen men fick betala ett högt pris. Under sammandrabbningar med polis och massakrer på två fotbollsarenor dödades sammanlagt 96 av deras medlemmar.

I dag är ultrasgrupperna förbjudna och många medlemmar är fängslade eller i landsflykt. De allra flesta håller tyst om sitt tidigare engagemang på grund av risk för repressalier.

Genom ett unikt dokumentärt material ger filmen Ultras of Egypt (2019) av Frederick Mansell och Laurens Sansom ett nytt perspektiv på den arabiska våren och dess fatala konsekvenser för Egyptens mest passionerade fotbollssupportrar.

I ett efterföljande samtal diskuteras de egyptiska ultrasgruppernas del i revolutionen och vad som hänt med rörelsen sedan dess.

Medverkande:

Carl Rommel, socialantropolog som har skrivit sin doktorsavhandling om de egyptiska ultrasgruppernas under revolutionen. Publicerade nyligen boken Egypt’s Football Revolution: Emotion, Masculinity, and Uneasy Politics.

Helena Hägglund, frilansjournalist och doktorand i journalistik på Stockholms universitet som under flera år har varit baserad i och rapporterat från Kairo, med särskilt fokus på politiska gräsrotsrörelser.

Moderator: Karl-Johan Cottman, utställningsproducent Världskulturmuseerna

Fler program i serien

22 april: Historien om italienska ultras

28 april: Istanbul United

18 maj: Att dokumentera ultrasrörelsen