Under hösten ges programserien Antiken - på liv och död. I samverkan med Svenska Rominstitutets vänner bjuds du till fyra kvällar med föredrag om arkitektur, naturkatastrofer, gravkonst och antika myter. Välkommen!
Medelhavsområdet med sitt geologiskt utsatta läge drabbas ofta av förödande jordbävningar som den i Antiokia i början av året. Så skedde också under antiken där många städer ödelades eller skadades av jordbävningar. Redan Homeros talar om Poseidon som ”jordskakaren” och i den grekiska mytologin är det denne gud som ligger bakom jordbävningarna. Flera stora jordbävningar, ibland med tillhörande tsunami, är dokumenterade från antiken i såväl skriftliga källor som rent konkret i de ruiner arkeologer grävt fram. Hur förhöll sig antikens människor till jordbävningar? I detta föredrag skall vi titta närmare på några jordbävningar och se hur de påverkade de antika samhällena.
Kristian Göransson är docent och universitetslektor i antikens kultur och samhällsliv vid Göteborgs universitet. Hans forskning rör framför allt grekerna på Sicilien och i Nordafrika samt handel och ekonomi under antiken.
25 oktober: Nordens Vitruvius. Romersk arkitekturlära i svenska avtryck
15 november: Filomelas förvandlingar: En antik myt om sexualvåld och dess moderna historia
28 november: Döden i Aten. Öga mot öga med en klassisk grekisk gravrelief
Årskort kostar 140 kr, gäller i 365 dagar från inköpsdatum och ger inträde till Världskulturmuseernas fyra museer: Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.
Årskortet ger också, bland annat, rabatterat pris på flera programpunkter och specialutställningar.