I stora delar av världen är utomhusbiografen det vanligaste sättet att se film på. Det visas film på bakgårdar och hustak, i trädgårdar, på torg och i parker, mitt i storstäder eller lantligt vid ängar, hav och skogar. Välkommen att lyssna till ett föredrag om dessa biografer och filmkulturen kring Medelhavet.
Vad sker med filmupplevelsen utanför det strängt ljus- och ljudkontrollerade biografrummet, med fåglar och insekter framför projektorn, med vind i håret och när det oberäkneliga yttre blir en del av filmupplevelsen? Vilken roll spelar klimat, mörker, ljud, grannar och andra oväntade element.
Utomhusbiografens historia löper som en parallell outforskad linje vid sidan om traditionell filmhistoria. I många länder kan vi se regelrätta utomhusbiografer, ofta platsbyggda och ämnade för filmvisningar under sommarmånaderna. Det finns flera ännu fungerande utomhusbiografer som har en historia som går tillbaka till stumfilmseran och tidigt 1900-tal.
Föredraget ger en kulturhistorisk översikt av utomhusbiografen samt en fördjupning i hur vi kan tänka kring denna del av filmkulturen.
Föredragshållare är Patrik Sjöberg, filmforskare, skribent och föreläsare som för närvarande skriver på en bok om utomhusbiografens kulturhistoria.
Årskort kostar 140 kr, gäller i 365 dagar från inköpsdatum och ger inträde till Världskulturmuseernas fyra museer: Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.
Årskortet ger också, bland annat, rabatterat pris på flera programpunkter och specialutställningar.