svenska
Lyssna
MENY

Cinema al Fresco: Utomhusbiografer och filmkultur kring Medelhavet

22 februari 2023, kl. 18:00 - 19:00

I stora delar av världen är utomhusbiografen det vanligaste sättet att se film på. Det visas film på bakgårdar och hustak, i trädgårdar, på torg och i parker, mitt i storstäder eller lantligt vid ängar, hav och skogar. Välkommen att lyssna till ett föredrag om dessa biografer och filmkulturen kring Medelhavet.

Var: Medelhavsmuseet
Pris: 100 kr med årskort. Utan årskort 150 kr.
Ytterligare information: För köp av årskort, följ länken nedan. Har du inget årskort behöver du lösa en dagbiljett för att ta del av utställningarna. Dagbiljetten löser du på plats på museet.
Plats på museet: Hörsalen
utomhusbiograf med havet i bakgrunden

Köp biljett här

Vad sker med filmupplevelsen utanför det strängt ljus- och ljudkontrollerade biografrummet, med fåglar och insekter framför projektorn, med vind i håret och när det oberäkneliga yttre blir en del av filmupplevelsen? Vilken roll spelar klimat, mörker, ljud, grannar och andra oväntade element.

Utomhusbiografens historia löper som en parallell outforskad linje vid sidan om traditionell filmhistoria. I många länder kan vi se regelrätta utomhusbiografer, ofta platsbyggda och ämnade för filmvisningar under sommarmånaderna. Det finns flera ännu fungerande utomhusbiografer som har en historia som går tillbaka till stumfilmseran och tidigt 1900-tal.

Föredraget ger en kulturhistorisk översikt av utomhusbiografen samt en fördjupning i hur vi kan tänka kring denna del av filmkulturen.

Föredragshållare är Patrik Sjöberg, filmforskare, skribent och föreläsare som för närvarande skriver på en bok om utomhusbiografens kulturhistoria.

Årskort

Köp årskort här

Årskort kostar 140 kr, gäller i 365 dagar från inköpsdatum och ger inträde till Världskulturmuseernas fyra museer: Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

Årskortet ger också, bland annat, rabatterat pris på flera programpunkter och specialutställningar.