svenska
Lyssna
MENY

Forskarstafetten 2021

08 maj 2021, kl. 12:00 - 14:00

Tre antikforskare presenterar sina arbeten och samtalar om dagens antikforskning med arkeologen Ingrid Berg (Uppsala universitet).

Var: Digitalt program
Pris: 100 kr, utan avgift för medlemmar i Medelhavsmuseets vänner.
Ytterligare information: Notera att biljettbokningen stänger kl. 16.00 fredagen den 7 maj.
Dekorbild Forskarstafetten 2021

Boka

Tuomo Nuorluoto (doktorand, Uppsala universitet)
Kvinnliga tillnamns betydelse i det antika Rom
Tillnamnet eller "cognomen", den enskilda individens särskilda namn vid sidan av släkt- och familjenamn, blev etablerat i Romarriket under första århundradet. För romerska kvinnor, som i motsats till män vanligen inte saknade förnamn, var cognomen särskilt viktigt som individualiserande och identitetsskapande faktor. Det är ingen överdrift att påstå att det var just cognomen som för första gången gav romerska kvinnor en genuin individuell identitet i samhällets ögon. I mitt föredrag försöker jag visa detta med hjälp av material från ca 400 års tid.

Therese Emanuelsson-Paulson (postdoktor, Stockholms universitet)
Polygonala kolonner i grekisk arkitektur
Kolonner är ett välkänt inslag i antik arkitektur, och de finns i många utformningar, vilka alla har sina symboliska, politiska, ekonomiska och rent stilistiska laddningar. I det här föredraget studerar jag en mindre uppmärksammad kolonnform, den polygonala eller månghörniga, i både monumentalbyggnader och privat arkitektur.

Jesper Blid (forskare, antikens kultur och samhällsliv)
Geometri och arkitektur under hellenismen
Under den s.k. joniska renässansen på 300-talet f.Kr. intensifierades intresset för praktisk och teoretisk geometri och i byggnadskonsten ser vi tydliga spår av en ny form av tillämpad geometri. I mitt föredrag tar jag er med till sydvästra Turkiet och visar exempel på hur arkitekter planerade sina byggnader och hur deras tankar om ideala proportioner fortfarande kan utläsas från de vittrade byggnadsblocken.

Du behöver ha tillgång till en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling för att kunna lyssna till föredraget. En länk skickas till den mejladressen du anger vid bokningen.

Programmet ges i samarbete med Medelhavsmuseets vänner.