svenska
Lyssna
MENY

Med smak av oliv

16 december 2021, kl. 18:00 - 19:30

Med väskan full av pinfärsk jungfruolivolja från Italiens klack kommer Elin Linder till Medelhavsmuseet och föreläser om olivkultivering och olivoljeproduktion.

Var: Medelhavsmuseet
Pris: 150 kr
Dekorbild. Med smak av oliv

Köp biljett här

Inget vaccinationsbevis krävs

Avsmakning av färskpressad jungfruolivolja från Apulien i Italien med Elin Linder.

Elin har precis kommit hem från 1 års etnografiskt fältarbete där hon deltagit i det dagliga arbete som olivkultivering och olivoljeproduktion i Apulien, som del av sitt avhandlingsarbete om hur olivolja blir till i tid och rum.

Föreläsningen avslutas med avsmakning av olika jungfruolivoljor från årets skörd från några av de producenter som Elin under sin tid i Apulien samarbetat med.

Apulien är historisk känt för sin olivoljeproduktion, med sina drygt 60 miljoner olivträd. Landskapet präglas likaså av uråldriga träd som djupt rotade traditioner förankrade i de metoder och processer genom vilka olivoljan här produceras. Under föreläsningen introduceras du till den lokala produktionen – dess historia, nutid och framtid. Följ med Elin på en resa in i den apuliska olivoljans fantastiska värld, där du får inblick i hur oliverna kultiveras och skördas, samt i hur olivoljorna pressas och klassificeras. Du får ta del av olika olivoljors distinkta karaktär och får fördjupad förståelse för produkten som matvara.

Elin Linder är doktorand vid socialantropologiska institutionen på Stockholms universitet, hennes doktorsavhandling handlar om olivkultivering och olivoljeproduktion.