I år är det 100 år sen upptäckten av Tutankhamons grav. I höstens föreläsningsserie När mumierna vaknar på Medelhavsmuseet får du höra det senaste från egyptologisk forskning om mumier och om den mytomspunna Tutankhamon. Välkommen!
Egyptens mumier har alltid fascinerat och väckt frågor - från den avlägsna tid då egyptierna började experimentera med att förvandla förgängliga kroppar till något beständigt och gudomligt, till mumiernas ofrivilliga färd från hemlandet och ut i världen.
Föredraget tar upp den senaste forskningen men också vad mumierna inspirerat till i populärkulturen. Under medeltiden blev mald mumie en efterfrågad ingrediens i mediciner. Alltsedan 1600-talet togs mumier som krigsbyten och visades upp vid hov och museer, för underhållning eller forskning. Fascinationen för de döda kropparna kulminerade i den uppsjö av filmer och böcker som vi alla känner till och som befäst Egyptens mumier som det kanske mest allmänt kända historiska fenomenet i världen.
Föredragshållare Sofia Häggman, Världskulturmuseernas egyptolog, utkommer under september med boken Mumier - fakta, forskning, fiktion (Natur&Kultur). Under flera år har Sofia Häggman studerat de egyptiska mumierna på Medelhavsmuseet, gjort utställningar samt skrivit böcker och artiklar om olika aspekter av Egyptens långa historia.