svenska
Lyssna
MENY

När mumierna vaknar: Föredrag - Mumier

04 oktober 2022, kl. 18:00 - 19:30

I år är det 100 år sen upptäckten av Tutankhamons grav. I höstens föreläsningsserie När mumierna vaknar på Medelhavsmuseet får du höra det senaste från egyptologisk forskning om mumier och om den mytomspunna Tutankhamon. Välkommen!

Var: Medelhavsmuseet
Pris: 100 kr
Plats på museet: Hörsalen
Mumien av Neswaiu i den egyptiska utställningen, Medelhavsmuseet

Köp biljett här

Mumier - fakta, forskning och fiktion

Egyptens mumier har alltid fascinerat och väckt frågor - från den avlägsna tid då egyptierna började experimentera med att förvandla förgängliga kroppar till något beständigt och gudomligt, till mumiernas ofrivilliga färd från hemlandet och ut i världen.

Föredraget tar upp den senaste forskningen men också vad mumierna inspirerat till i populärkulturen. Under medeltiden blev mald mumie en efterfrågad ingrediens i mediciner. Alltsedan 1600-talet togs mumier som krigsbyten och visades upp vid hov och museer, för underhållning eller forskning. Fascinationen för de döda kropparna kulminerade i den uppsjö av filmer och böcker som vi alla känner till och som befäst Egyptens mumier som det kanske mest allmänt kända historiska fenomenet i världen.

Föredragshållare Sofia Häggman, Världskulturmuseernas egyptolog, utkommer under september med boken Mumier - fakta, forskning, fiktion (Natur&Kultur). Under flera år har Sofia Häggman studerat de egyptiska mumierna på Medelhavsmuseet, gjort utställningar samt skrivit böcker och artiklar om olika aspekter av Egyptens långa historia.