svenska
Lyssna
MENY

Svenska palatset i Istanbul

03 oktober 2023, kl. 17:30 - 19:00

Välkommen till en kväll om det svenska palatset i Istanbul, Palais de Suède.

Var: Medelhavsmuseet
Pris: 100 kr med årskort. 150 kr utan årskort.
Ytterligare information: För köp av årskort, följ länken nedan. Har du inget årskort behöver du lösa en dagbiljett för att ta del av utställningarna. Dagbiljetten löser du på plats på museet.
Plats på museet: Hörsalen
Bokomslag "Svenska palatset i Istanbul"
Köp biljett här
 
Det ”svenska palatset” i Istanbul, Palais de Suède, är den äldsta utländska fastigheten i svensk ägo. Den nuvarande huvudbyggnaden som idag är Sveriges generalkonsulat, uppfördes 1869–1870 som ambassad för Sverige-Norge i Konstantinopel. På tomten, som förvaltas av Statens fastighetsverk, finns även Dragomanhuset som sedan 1974 rymmer svenska forskningsinstitutet i Istanbul.  
 
Alltsedan envoyén Gustaf Celsings inköp av tomten och den ursprungliga huvudbyggnaden 1757 har palatset och tomten kanaliserat svensk närvaro i Istanbul.  
 
Boken Palais de Suède. From Ottoman Constantinople to Modern Istanbul har utkommit i forskningsinstitutets serie Transactions. Boken skildrar nära 300 år av Sveriges officiella och inofficiella interagerande med Turkiet. 
 
Under kvällen introducerar författaren Frederick Whitling boken och ambassadör Peter Ericson talar om sin tid som generalkonsul i Istanbul mellan 2019-2023.  
 
Programmet ges i samverkan med Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul och Föreningen Svenska Istanbulinstitutets Vänner. 

Årskort

Köp årskort här

Årskort kostar 140 kr, gäller i 365 dagar från inköpsdatum och ger inträde till Världskulturmuseernas fyra museer: Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

Årskortet ger också, bland annat, rabatterat pris på flera programpunkter och specialutställningar.