svenska
Lyssna
MENY

TÄRNINGEN ÄR KASTAD – ETT FÖREDRAG OM SPEL I HISTORIEN

11 mars 2021, kl. 18:00 - 19:00

Vad spelade man för spel under antiken och när kastades den första tärningen? Lyssna till ett föredrag om spel med arkeolog Richard Holmgren. Efter kvällens föredrag kommer du aldrig att se på den lilla kuben med samma ögon igen. Tärningen är kastad, välkommen!

Var: Digitalt program
Pris: 100 kr
Ytterligare information: Länk till föredraget skickas till den mailadress du anger vid bokning av plats. Bokningen är öppen till kl. 15.00 den 11 mars.
Dekorbild tärningar

GUDARNA HAR ALDRIG SPELAT TÄRNING. ELLER?

Stephen Hawking har sagt att ”…alla bevis visar att Gud faktiskt är en gambler och att universum är ett stort casino där tärningar kastas…”. Även i jorden, på arkeologiska utgrävningar, vittnar spelet om sin vida betydelse från forntiden och framåt.

Men vad spelade man egentligen och när kastades den första tärningen? Varför blir en relativt anspråkslös tärning ett problem - det vill säga från ett gudars verktyg till ett alldagligt slumpspel med gräl om pengar?

Richard Holmgren är arkeolog med fokus på Mellanöstern.
Några av hans arbeten har skett i klippstaden Petra, Döda havet och Pompeji samt grottan med världens äldsta vinframställning.
Tidigare har han gästat Medelhavsmuseet med arkeologiska tolkningar av bland andra Hannibals elefanter och Förbundsarken. Denna kväll pratar han om egna fynd och funderingar kring världens äldsta tärningar.

Köp biljett här.
Du behöver ha tillgång till en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling för att kunna ta del av programmet. En länk skickas till den mejladressen du anger vid bokningen.