svenska
Lyssna
MENY

Fullbokat: Finissage Magiska mönster - visning och workshop

25 september 2021, kl. 12:00 - 15:00

Välkommen till en visning tillsammans med Världskulturmuseernas Egypten-intendent Sofia Häggman som berättar om historien bakom de magiska mönstren, hantverkstraditionerna och om oasen Siwa. Magiska mönster, en utställning om kvinnlig kunskap och kreativitet i oasen Siwa i den Egyptiska öknen, visas för sista gången innan utställningen tas ner den 3 oktober.

Var: Medelhavsmuseet
Pris: Utan avgift. Vi rekommenderar förbokning då antalet platser är begränsat.
Plats på museet: Magiska mönster
Egypten-intendent Sofia Häggman visar utställningen Magiska mönster

Boka biljett här

I Siwa, långt ute i egyptiska Sahara, har kvinnor i århundraden bevarat en urgammal kunskap om broderi som skydd mot öknens faror.

De invecklade mönstren ansågs förr vara ett effektivt försvar mot både elaka väsen och avundsjuka blickar. Broderiet har idag förlorat en del av sin äldre innebörd, men symbolerna och deras benämning ger fortfarande inblick i en magisk idévärld med rötterna i Nordafrikas berberkultur.

Kl. 12:00-13:00 Visning och workshop. 

Kl. 13:00-14:00 Visning och workshop. 

Kl. 14:00-15:00 Visning och workshop. 

Din bokning gäller den aktuella timmen och består av en visning av utställningen med Egypten-intendent Sofia Häggman, samt möjlighet att delta i en workshop.

Under workshopen skapar vi broderier med inspiration från Siwa. Vi arbetar med applikationsbroderi och på plats finns en instruktör som lär ut grundläggande broderitekniker. Brodera på tyger som finns på plats eller ta med dig något eget som du vill dekorera.

Med anledning av covid-19 ber vi om hänsyn för varandra med bra avstånd mellan deltagare, god handhygien och gärna användande av munskydd.