svenska
Lyssna
MENY

Den gåtfulla Meckatavlan i Uppsala

28 maj 2024, kl. 18:00 - 18:45

I Uppsala Universitetsbibliotek finns en tavla som visar moskén i Mecka med Kàba i centrum, målet för muslimernas årliga pilgrimsfärd. Under föredraget berättar docent Karin Ådahl och professor Johan Mårtelius om denna unika målning. Välkommen!

Var: Medelhavsmuseet
Pris: 100 kr med årskort, 150 kr utan årskort
Ytterligare information: För köp av årskort, följ länken nedan. Har du inget årskort behöver du lösa en dagbiljett för att ta del av utställningarna. Dagbiljetten löser du på plats på museet.
Plats på museet: Hörsalen
tavla som visar moskén i Mecka med Kàba i centrum

Köp biljett och årskort här

Målningen är en viktig källa till kunskapen om stadens topografi och utformning vid 1700-talets början. Runt helgedomen breder staden ut sig med omgivande landskap.

Den återger arkitekturen med precision och formrikedom både i stadskvarteren och i helgedomen och visar samtidens verkliga Mecka och avbildningens egen kontext.

Målningen kom till Sverige med den unge prästen Mikael Eneman och köptes av universitetet år 1717. Tavlan är inte signerad och dess ursprung är okänt. Eneman hade följt med Karl XII till Bender och utnämndes 1709 av kungen till legationspräst för den tillfälliga beskickningen i Konstantinopel. Troligen köpte Eneman Meckatavlan under en resa till Kairo som han gjorde år 1711 i sällskap med Johan Silfwercrantz. Meckatavlan är den äldsta bevarade målningen som ger en realistisk samtida bild av Mecka.

Föreläser gör docent Karin Ådahl, konsthistoriker och professor Johan Mårtelius, arkitekturhistoriker. Båda är tidigare direktörer för Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul.

Föredraget ges i samverkan med Svenska Istanbulinstitutets vänner.

ÅRSKORT

Årskort kostar 250 kr, gäller i 365 dagar från inköpsdatum och ger inträde till Etnografiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

Årskortet ger också, bland annat, rabatterat pris på flera programpunkter och specialutställningar.

I Världskulturmuseerna ingår även Östasiatiska museet som för närvarande är stängt på grund av ombyggnation och öppnar igen 2026.


Registrera dig här