svenska
Lyssna
MENY

Lord Byron i Athen och Rom

19 november 2024, kl. 18:00 - 19:30

Konsthistorikerna Hans Henrik Brummer och Martin Olin berättar om Lord Byron och antikens betydelse för romantikens författare och konstnärer. Välkommen!

Var: Medelhavsmuseet
Pris: 100 kr med årskort, 150 kr utan årskort
Plats på museet: Hörsalen
Porträtt av Lord Byron i albansk folkdräkt av Thomas Phillips, ca 1835. National Portrait Gallery, London.

Köp biljett och årskort här

När Lord Byron under sin första resa i det osmanska riket 1810 besökte Athen upprördes han starkt av den pågående nedmonteringen och bortforslandet av Parthenon-templets skulpturer. Byrons indignation över ogärningen förstärktes av personlig avsky för Lord Elgin, och i några dikter från de följande åren fördömer han landsmannen: “That all may learn from whence the plunderer came /The insulted wall sustains his hated name."

Parthenon-frågan bidrog till poetens kluvna känslor inför hemlandet som han – geniförklarad men skandalomsusad – lämnade för alltid 1816. Exilen tillbringade Byron till största delen i Italien. I Rom förtjusades han av stadens storslagenhet och förfall, gjorde utflykter på hästryggen på campagnan och satt modell för porträtt. Rombesöket varade inte länge men gjorde avtryck i dikt och tanke. Men aktiv handling var honom inte heller främmande. När Lord Byron avled i Missolonghi 19 april 1824 var det i en ny roll, som ledare för en militär kampanj i det grekiska frihetskriget.
 
Konsthistorikerna Hans Henrik Brummer och Martin Olin berättar om Lord Byron och antikens betydelse för romantikens författare och konstnärer. 
 
Föreläsningarna arrangeras i samverkan med Svenska Rominstitutets vänner och Svenska Parthenon-kommittén. 
 
Fler program i samverkan med Svenska Rominstitutets vänner
 
24 september kl. 18:00 - 19:30 O dåna ocean - Samtal om Lord Byron och hans poesi
 
12 december kl. 18:00 - 19:00 Arkeologkungen Gustaf VI Adolf och Rominstitutets tidiga utgrävningar

ÅRSKORT

Årskort kostar 250 kr, gäller i 365 dagar från inköpsdatum och ger inträde till Etnografiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

Årskortet ger också, bland annat, rabatterat pris på flera programpunkter och specialutställningar.

I Världskulturmuseerna ingår även Östasiatiska museet som för närvarande är stängt på grund av ombyggnation och öppnar igen 2026.

 


Registrera dig här