svenska
Lyssna
MENY
Utställningsbild BeLonging

BeLonging

Visas 30/9 2023 - 14/1 2024

Den hyllade och flertalet prisbelönta konstnären Michael Rakowitz tar pågående konstprojekt till Medelhavsmuseet för ett unikt möte med arkeologiska föremål från Mesopotamien. Välkommen till BeLonging!

Under den amerikanska invasionen av Irak 2003 plundrades Iraks Nationalmuseum och omkring 15 000 föremål stals. Konstprojektet The invisible enemy should not exist av konstnären Michael Rakowitz är ett pågående arbete i att rekonstruera de över 7000 föremål som fortfarande saknas.

I mini-utställningen BeLonging på Medelhavsmuseet visas nu åtta av Rakowitz verk i dialog med arkeologiska föremål från Mesopotamien ur Världskulturmuseernas samlingar.

Tillsammans avspeglar de gemensamma erfarenheter av plats, längtan och tillhörighet. I forntid och nutid” säger curator Ninhursag Tadaros, som gör utställningen som del av sitt examensarbete på Masterprogrammet i Curating Art, Stockholms Universitet.

Med anspelning på fornföremåls och flyktingars ibland dolda ursprung skapar Rakowitz skulpturerna av livsmedelsförpackningar och nyhetsartiklar på arabiska och assyriska från Mellanöstern som återfinns i USA. Konstverken ger därmed form både åt de forntida föremålen och åt de människor som skapade och sörjde för dem.

BeLonging visas från 30/9 2023 till och med 14/1 2024. 

Om Michael Rakowitz

Michael Rakowitz (f. 1973, New York, US) är en Irakisk-Amerikansk konstnär verksam i Chicago, USA. Han beskriver sig arbeta i skärningspunkten mellan problemlösare och bråkmakare. Rakowitz är känd för sina installationer, skulpturer och multimediaprojekt där han väver samman komplexa berättelser och belyser den spända relationen mellan globala väst och Mellanöstern. Han uppmärksammar både förlusten av Mellanösterns kulturarv och det mänskliga lidandet till följd av krig, politiska omvälvningar, och utländsk ockupation.

Han strävar efter att tillföra komplexitet i det befintliga narrativet kring kulturarv, pågående kolonisationskrafter, koloniala- och postkoloniala diskurser. Han berör även den obekväma spänningen mellan bevarande och förstörelse i modern arkeologi och kulturarvsförvaltning. Hans verk uppmanar till omvärdering av relationen mellan gästfrihet och fientlighet, härkomst och expropriering.

Hans verk har visats världen över, såsom dOCUMENTA (13); Den 16:e Sydneybienalen, De 10:e och 14:e Istanbulbiennalerna; Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea, Rivoli; P.S. 1. MoMA, New York; Kiasma, Helsinki; Palais de Tokyo, Paris; Victoria & Albert Museum och Tate Modern, London med många fler. Hans verk har tidigare visats i Sverige på Malmö Konsthall och Tensta Konsthall. 2020 mottog han det prestigefyllda Nasher Prize och tilldelades 2018-2020 uppdraget för The Fourth Plinth på London’s Trafalgar Square.

Michael Rakowitz om...

...publikens reaktioner

...att ställa ut föremål från andra kulturer