Spännande arkeologiska fynd berättar om öns enorma rikedomar, men också om täta kontakter mellan Cypern och andra kulturer i östra medelhavsområdet. Cypern är Medelhavets tredje största ö, och under bronsåldern var Cypern ett viktigt nav i den forntida världens nätverk av handelskontakter.
Öns geografiska läge och rika metallfyndigheter gjorde den till mötesplats för människor från många olika håll. Med sig hade de varor och idéer från det forna Egypten, Mellanöstern, Anatolien och Grekland. Dessa kontakter kan besökaren se i de utställda fynden.
Centrum i Cypernutställningen utgörs av de spektakulära fynden från kultplatsen Ajia Irini. I en enorm monter möter besökaren nästan 1000 terrakottafigurer ansikte mot ansikte. De är högtidliga gåvor till en okänd gud, och är uppställda kring den heliga sten som innehöll gudens magiska kraft.
De flesta föremålen i utställningen hittades vid de utgrävningar som gjordes av den Svenska Cypernexpeditionen mellan 1927 och 1931. Bakgrunden till expeditionen berättas i studiehörnan i anslutning till museets café. I enlighet med tidens praxis delades utgrävningsfynden upp mellan Sverige och Cypern med tillstånd från den brittiska kolonialregeringen. Den andra delen av fynden finns att se på Cyprus Museum i Nicosia, Cypern.
Medelhavsmuseets världsunika Cypernsamling lockar idag till sig arkeologer och entusiaster från hela världen.