svenska
Lyssna
MENY
Yannick av Alireza Shojaian

Habibi – the Revolutions of Love

23/2 2024 - 23/2 2025

Från Institut du monde arabe i Paris till Medelhavsmuseet i Stockholm. Nu visas Habibi – the Revolutions of Love, där samtida konstnärer från arabvärlden samt från Iran och Afghanistan utmanar könsnormer och utforskar relationer till den egna kroppen och till det offentliga rummet.

Köp årskort

I utställningen bekräftar och ifrågasätter 13 konstnärer sig själva genom ömsinta, intima och politiska verk. I en värld där HBTQIA+-gemenskapen inte alltid är accepterad, lyfts det intima och det vardagliga fram. Genom att könsidentiteter och exilberättelser blir synliga, föreställer sig konstnärerna alternativa sätt att leva i mer inkluderande samhällen. Habibi-utställningen är skapad vid Institut du Monde Arabe i Paris, där den lockade fler än 80 000 besökare under 2022-2023. På Medelhavsmuseet visas ett urval från utställningen, totalt 22 verk.

Många konstnärer runt om i världen kämpar för att människor fritt ska få visa sin kärlek, sexualitet och könsidentitet. Sedan den arabiska våren 2011 har flera sociala rörelser följt. De har stärkt HBTQIA+-aktivismen i arabvärlden. Aktivisterna kämpar mot lagar som kriminaliserar homosexuella handlingar. De ifrågasätter rådande värderingar och föreslår nya synsätt. Även om de är i minoritet och har en begränsad frihet så skapar de ett motstånd mot de krafter som fördömer homosexualitet och transidentitet. 

Utställningen visas 23 februari 2024 och till och med 23 februari 2025.

Habibi – the Revolutions of Love skapades av kuratorerna Nada Majdoub (IMA) och Khalid Abdel-Hadi (My Kali) tillsammans med IMA:s utställningschef Elodie Bouffard.

Konstnärer i utställningen

Aïcha Snoussi (Tunisien)
Alireza Shojaian (Iran/Frankrike)
Kubra Khademi (Afghanistan/Frankrike)
Omar Mismar (Libanon)
Chaza Charafeddine (Libanon)
Sido Lansari (Marocko)
Khaled Takreti (Syrien/Frankrike)
Jeanne et Moreau (Libanon)
Anya Kneez (Libanon)
The Darvish (Syrien)
Lalla Rami (Marocko/Frankrike)
Mashrou' Laila (Libanon)
Sultana (Palestina/USA).

Se skaparna berätta om utställningen