Under tre års tid har journalisten och författaren Bernt Hermele samlat in berättelser från människor som drabbades av al-Nakba. Nu lyfts några av dessa fram i en liten och intim ljudutställning på Medelhavsmuseet.
I ett av Medelhavsmuseets mindre utställningsrum kan besökare lyssna till några av de berättelser som författaren Bernt Hermele har samlat in, upplästa av skådespelare. I utställningen visas även arkivbilder och ett antal insamlade föremål. Utställningen är ett samarbete med Riksteatern.
Människor med minnen av Nakba bor idag över hela världen. Berättelserna i utställningen är insamlade i östra Jerusalem och på Västbanken, i Libanon, Jordanien, Israel och Sverige. Det är berättelser om maktlöshet och motstånd, om flykt och fördrivning, om hem och om byar som inte längre finns. Men här finns också drömmar som vägrar att dö.
Tillsammans med utställningens berättelser visas också ett litet antal nyligen insamlade och lånade föremål som bär på minnen från Nakba. Bland dessa ses bland annat en ring som förlorat en av sina stenar under ägarens hastiga flykt, men även kläder, personliga tillhörigheter och fotografier.
Nakba – palestinska berättelser från 1948 invigs torsdag 16 maj på Medelhavsmuseet. Utställningen är baserad på boken Nakba – katastrof inför våra ögon (Ordfront förlag 2023) , med texter av Bernt Hermele. I samarbete med Riksteatern är elva av dessa berättelser inlästa av skådespelare.
Visas till maj 2025.
Bernt Hermele är journalist och författare. Han har bland annat skrivit böckerna "Kommer de, så skjuter jag oss" – om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen och Överlevarna – röster från Förintelsen.
Lo Kauppi
Özz Nûjen
Katarina Ewerlöf
Siham Shurafa
Mårten Andersson
Shebly Niavarani
Stefan Karsberg
Ann Petrén
Parwin Hoseinia
Per Arvidsson