svenska
Lyssna
MENY
Raja Casablancas Curva Sud inför derbyt mot ärkerivalerna Wydad den 10 februari 2018.

Ultra

Fotboll och politik vid Medelhavet

Fotboll och politik hör inte ihop. Sägs det. Verkligheten ser ofta annorlunda ut – inte minst på läktarna. Utställningen Ultra - fotboll och politik vid Medelhavet berättar om hur sånger har rört sig från fotbollsarenorna till gatorna för att störta regeringar. 

Finissage 3-5 mars

Under Ultras sista visningshelg blir det specialvisningar, föredrag och samtal kring supporterkultur. Läs mer här.

Fotboll och politik

Under den arabiska våren 2010 – 2012, stod fotbollssupportrar i centrum för flera av de folkliga upproren i Nordafrika och Mellanöstern. Flaggor med olika klubbars färger syntes i demonstrationståg och läktarsånger hördes på torgen. Kraften som annars användes för att stötta det egna laget, mobiliserades för att protestera mot makthavare. Gemensamt för dessa supportergrupper var att de kallade sig för ultras – en ungdomskultur som sedan 1960-talet har spridit sig i Medelhavsområdet.    

Vilka är dessa ultras? Vad händer när det passionerade supporterskapet blir politik? Utställningen innehåller material från filmare, forskare, fotografer och journalister som fått ge olika perspektiv. Genom dokumentation från Algeriet, Egypten, Turkiet, Marocko, Tunisien, Israel och Palestina undersöker Ultra –fotboll och politik vid medelhavet supporterskapet som ett kulturfenomen.  Utställningen lyfter fram gemenskap, kreativitet och ståplatsläktaren som eskapism. Men den riktar också en kritisk blick mot våld och exkluderande manlighet.

Det handlar om bittra rivaler i Istanbul som tillfälligt enas för att rädda en park. Om opolitiska grupper som hamnade i den egyptiska revolutionens centrum. Om tomma läktare i Tunis och om att som kvinna kämpa mot en värld helt dominerad av män.  

Ultra – fotboll och politik vid Medelhavet visades 11 december 2021 till 5 mars 2023.

Relaterat innehåll