svenska
Lyssna
MENY
Bild från utställningen

Underbara ting – 100 år sedan upptäckten av Tutankhamons grav

Visas till 5 mars 2023.

För 100 år sedan gjordes en sensationell upptäckt i Konungarnas dal när Howard Carter hittade Tutankhamons grav. Medelhavsmuseet firar jubileet genom att visa Harry Burtons fotografier från arbetet i graven. Samtidigt ställer museet ut rekonstruktioner av några av de många plagg som faraonen hade med sig i gravkammaren.

Hösten 1922 såg ut att bli arkeologen Howard Carters sista i Konungarnas dal. Efter flera års resultatlösa undersökningar var finansiären Lord Carnarvon beredd att ge upp. Men den 4 november påträffades en trappa som ledde till en dörr, försedd med den kungliga nekropolens sigill. Graven tillhörde en relativt okänd farao vid namn Tutankhamon.

Drygt tre veckor senare kikade Carter för första gången in i graven genom ett litet titthål. Som svar på en nervös fråga från Carnarvon, om han kunde se någonting, skall Carter ha svarat: ”Ja, underbara ting!”.

I Tutankhamons grav fanns möbler, vagnar, statyer, smycken och mat. Där hittades också över 400 textilier - allt från enkla höftskynken till rikt broderade ceremoniella tunikor och mantlar i både barn- och vuxenstorlek. Rekonstruktioner av några av de plagg Carter fann i graven kommer finnas på plats i utställningen. 

De rekonstruerade plaggen är inlånade från Textilmuseet i Borås. Kläderna ingick i succéutställningen Tutankhamons garderob, som visades på Medelhavsmuseet 2003 och har turnerat världen runt.

Med reservation att utställningen ibland inte är publikt tillgänglig, med anledning av programpunkter eller att lokalen är abonnerad. Vill du kolla om den är tillgänglig när du planerar ditt besök, vänligen ring museets värdar på 010-456 12 98.

 

Mer egypten!