svenska
Lyssna
MENY
Utställningsbild Egypten

Egypten

Följ med på en vandring genom Egyptens 7000 år långa historia och lär känna människorna vid Nilen. I utställningen kan du se mängder av forntida föremål, ta del av nya forskningsrön och möta museets mumier.

Det forna Egypten är en av historiens mest kända och omskrivna kulturer. Allt från barnboksförfattare till hollywoodproducenter har fascinerats av faraoner, pyramider, gravkamrar och mumier. Men vilka var människorna som skapade den här kulturen? Hur tänkte de? Vad drev dem?

I utställningen kommer du närmare livet i Egypten, från de första bosättningarna vid Nilen för 7000 år sedan fram till idag. Fokus ligger på den långa och faraonska perioden, med sina pyramider och mumier. Men Egypten upphör inte att vara Egypten efter de sista faraonerna. I utställningen kan besökaren följa landets historia genom 7 000 år i en obruten vandring – som likt ett epos även tar besökaren ner i dödsriket.

Döden, mumier och myter

Det som främst bidragit till intresset för det forna Egypten är synen på döden och livet efter detta. I utställningen kan du studera mumier och kistor på nära håll. Här kan du även titta närmare på unika 3D-scanningar av skrivaren och prästen Neswaius mumie, skala av lager för lager och se alla de amuletter som ligger dolda mellan linnelagren.

I utställningen berättas även om livet i pyramidernas skugga. Ett pyramidbygge var ett enormt projekt som involverade tusentals anställda. Det behövdes därför många skrivare som gjorde upp listor över löner, material och leveranser – vilka du hittar exempel på i utställningen. Du kan även ta del av vardagen i forna Egypten – vilken mat människorna vid Nilen åt, vilka gudar de dyrkade, samt vilka lekar och spel de roade sig med.

Arvet efter faraonerna

Utställningens avslutande del fokuserar på vad som hände i området efter dynastiernas tid. Medeltida föremål leder besökaren vidare från senantiken och in i ett medeltida Egypten där judendom, kristendom och islam existerade sida vid sida. Samtidigt vittnar en ovanlig samling folkmedicin och magiska föremål – insamlade så sent som 1978 – om hur kunskap från faraonsk tid har levt vidare in i modern tid.

Utställningen finns även att utforska digitalt här. 

Mumier och kistor. Målning.

JAKTEN PÅ GULDSKARABÉN – LJUDVANDRING FÖR BARN OCH UNGA

I "Jakten på guldskarabén" får du i uppdrag att tillsammans med 11-åriga Nadia, som är en riktig Egyptenexpert, hitta museets försvunna guldskarabé som ormdemonen Apophis har gömt. Utan guldskarabén kommer mörker och kaos att råda.

Ljudspåret är både spännande och faktarikt och kan liknas vid dramatiserad radioteater. Här får du veta hur gammal Tutanchamon var när han dog, vad en hjärtskarabé är för något samtidigt som du får vara med om ett spännande äventyr i museets egyptiska föremål.

Spåret innehåller sammanlagt 10 stationer samt en tillhörande folder. Med hjälp av ledtrådar du får längst ljudvandringen ska en sifferrebus lösas. Rekommenderas från 7 år.

Egypten i webshopen