svenska
Lyssna
MENY

Människor och mumier i Egypten

Frågorna om liv och död är desamma i alla tider, men svaren i det forntida Egypten var ibland helt andra än våra. Kom och upplev denna kultur som var urgammal redan på Kleopatras tid!

Skolprogram Människor och mumier i Egypten

GRUNDSKOLA ÅRSKURS 1-9, GYMNASIESKOLA, VUXENSTUDERANDE                 HISTORIA, GEOGRAFI, RELIGION, SVENSKA

Detta skolprogram fokuserar på den faraoniska tiden. Vi lyfter fram såväl kontinuitet som förändring i Egyptens långa historia. Vi berättar om hur ökenlandskapet och Nilens bördiga stränder hade avgörande betydelse för hur den egyptiska religionen, kulturen och staten kom att se ut; från dagligt liv i byar, städer och tempel till hoppet om ett liv efter detta med gravar och mumifiering. Vi tittar också på hur hieroglyfskriften fungerar och hur texterna hjälpt oss att förstå Egypten.

Ett besök på Medelhavsmuseet ger eleverna den hisnande upplevelsen att se äkta flertusenåriga lämningar från en av de tidiga kulturer som starkast format civilisationens historia. Genom att studera föremålen förstår vi att den egyptiska uppfattningen om världen var väldigt annorlunda, men vi kan också känna igen oss i mycket i den egyptiska vardagen.

Ett besök i utställningen – med museipedagog eller på egenhand med klassen – kopplar an till flera delar av kunskapsmålen och det centrala innehållet i grundskolans och gymnasieskolans läro- och kursplaner. 

Utställningar som besöks: Egypten - Medelhavsmuseet

Lärarhandledning om det forntida Egypten med introduktion, upplägg, planering och arbetsuppgifter/övningar. För skolprogram och egenledd klass. (På gång!)

Lärarhandledning vägledning och sammanfattning av utställning om forntida Egypten. (På gång!)

Kopplingar till läroplanen

KOSTNAD

Ett fysiskt skolprogram med museipedagog under ca 45 min kostar 900 sek.

Skolprogram för vuxenstuderande samt fritidsverksamhet kostar 2000 kronor och bokas via mejl till skolinfo_varldskulturmuseerna.se

SÅ GÅR ETT BESÖK TILL

Grupp med 20 elever, ca 45 minuter 
Gruppen möter museipedagogen vid museets reception. Där sker introduktion och genomgång av riktlinjer för besöket. Ett pedagoglett skolprogram följer. 

Skolprogrammet kan anpassas efter gruppens behov, till exempel för elever med särskilda behov eller funktionsvariationer. Max 20 elever per grupp.

Boka programmet här (e-tjänst)