I detta skolprogram gör vi nedslag i flera av de forntida medelhavskulturernas spännande värld, från de tidiga kulturerna i Mesopotamien och längs Egyptens floder till det klassiska Greklands stadsstater och det romerska imperiet.
GRUNDSKOLA ÅRSKURS 1-9, GYMNASIET, VUXENSTUDERANDE
HISTORIA, GEOGRAFI, RELIGION, SVENSKA
Genom att titta på och analysera gravfynd, keramik, skulpturer, redskap, bilder och berättelser avtäcker vi traditioner och mänskligt handlande i historisk tid. På så sätt kan vi upptäcka det som skiljer och det som förenar, och också jämföra med vår tid.
Möt gravfynd, skapelsmyter, hieroglyfer, gudar, mumier och historiska män och kvinnor från det forntida Egypten. Upptäck Cyperns bronsålders kultur och den gåtfulla kultplatsen Ajia Irini. Studera porträttbyster och keramik med mytologiska motiv från antikens Grekland och Rom!
Medelhavet runt ger eleverna en övergripande bild av medelhavsområdets långa historia och dess stora betydelse för senare kulturers utveckling. Föremålen blir utgångspunkt för berättelser, diskussioner och relevanta frågeställningar kring det mänskliga och dess förutsättningar. Vi diskuterar likheter och skillnader i livsåskådning, samhälle och traditioner. Hur påverkade de olika kulturerna varandra? Finns det några paralleller till dagens samhälle?
Ett besök i utställningarna – med museipedagog eller på egenhand med klassen – kopplar an till flera delar av kunskapsmålen och det centrala innehållet i grundskolans och gymnasieskolans läro- och kursplaner.
Utställningar som besöks:
Cypern genom tiderna - Medelhavsmuseet
Antikens Grekland & Rom - Medelhavsmuseet
Sammanfattning av utställning antikens Grekland.
Sammanfattning av utställning Romarriket.
Lärarhandledning och sammanfattning forntida Egypten.
KOSTNAD
Ett fysiskt skolprogram med museipedagog under ca 45 min kostar 900 sek.
Skolprogram för vuxenstuderande samt fritidsverksamhet kostar 2000 sek och bokas via mejl till skolinfo_varldskulturmuseerna.se
SÅ GÅR ETT BESÖK TILL
Grupp med 20 elever, ca 45 minuter
Gruppen möter museipedagogen vid museets reception. Där sker introduktion och genomgång av riktlinjer för besöket. Ett pedagoglett skolprogram följer.
Skolprogrammet kan anpassas efter gruppens behov, till exempel för elever med särskilda behov eller funktionsvariationer. Max 20 elever per grupp.